Elämässä on vaiheita, jolloin tuntuu, että suunta on hukassa. On saattanut olla avioeroja, menetyksiä, muuttoja, taloudellisia vaikeuksia, sairauksia, muuten vain vaikeaa tai suunnitelmia elämän suunnan muutoksesta, mutta pelko lähteä toteuttamaan unelmia.

 

Sitä saattaa seistä paikallaan useita vuosia aivan kuin kivikkoisella rannalla valtavassa sumussa, missä ei voi erottaa seuraavaa kiveä, jonka päälle astua liukastumatta kylmään veteen. Mieli pyörii jonkin asian ympärillä, mutta ajatukset eivät uudistu.

 

Tuo odottamisen vaihe koettelee kärsivällisyyttämme. Mihin suuntaan kannattaisi ottaa askel putoamatta veteen? Valtavassa sumussa emme kuitenkaan voi varmuudella ottaa askelta ennen kuin sumu hälvenee sen verran, että seuraava kivi alkaa häämöttää ja ajatukset alkavat selkiytyä.

 

Kertoisipa joku

Olisi ihanaa, jos joku voisi kertoa, mitä tehdä seuraavaksi. Kukaan muu ei kuitenkaan voi tehdä päätöksiä tai surra suruja puolestamme. Meidän jokaisen on käytävä elämän eri vaiheet läpi omassa tahdissamme.

 

Emme aina voi nopeuttaa etenemistä, mutta keskustelemalla jonkun toisen kanssa saamme etäisyyttä omaan näkökulmaamme ja pystymme punnitsemaan erilaisia vaihtoehtoja objektiivisemmin. Asioiden sanominen ääneen on osa prosessia, joka selkiyttää ajatuksia, lisää ymmärrystä ja helpottaa seuraavan askeleen ottamista elämässä. Kertomalla jollekulle ääneen asiamme voimme joskus oivaltaa, mitä itse asiassa olimme sisimmässämme tienneet, mutta emme yksin saaneet asiaa puetuksi järkeväksi kokonaisuudeksi.

 

Kuuntelija, aidosti läsnä

Läsnäoleva kuuntelija voi luoda uskoa valoisaan tulevaisuuteen, tarjota tukea ja keinoja jaksaa silloin, kun tuntuu että yksin on hukkumassa elämän vaatimusten keskellä. Varmaa on, ettei mikään ole ikuista. Ei edes sumussa odottaminen, vaikka aika tuntuisi pitkältä. Ja vaikka räpiköisimme kylmässä vedessä ja aallot hyökyisivät ylitsemme, saatamme aina hetkittäin saada pään pinnalle ottaaksemme happea. Kuuntelija voi kulkea rinnalla kannustamassa ja tukemassa jaksamista.

 

Joskus asioiden kypsyminen uuteen kukoistukseensa vaatii aikaa ja lopputuloksen kannalta on voinut olla hyvinkin tärkeää, että olemme eläneet sumussa jonkin aikaa. Tuona aikana olemme todennäköisesti käyneet läpi asioita, jotka ovat kasvattaneet meitä jollain tavalla ja kaiken odottamisen jälkeen olemme valmiimpia kohtaamaan uusia haasteita.

 

Silloin, kun tuntuu, ettei yksin tiedä, mihin suuntaan lähteä, kannattaa keskustella jonkun kanssa. Kuuntelija on läsnä Sinun ongelmallesi, ratkomassa ongelmaasi yhdessä sinun kanssasi ja sinun ehdoillasi. Hän voi auttaa Sinua löytämään oman voimasi, sisäisen äänesi, Sinun suuntasi. Sinä otat askeleet, teet päätökset ja työn, kun hetki tuntuu oikealta. Kuuntelija kulkee tukenasi.

 

Kuuntelijan kanssa voit aina keskustella luottamuksellisesti. elkeyden löytäminen voi tuntua helpommalta, kun sumuisen olotilan voi jakaa jonkun kanssa.

 

Kuuntelen Sinua

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kuudennen Aistin Auttajien sivustolla, mistä löydät vastaavanlaista kuuntelutyötä tekeviä auttajia. Blogi ei kuitenkaan enää löydy ko. sivuilta vaan on tässä hieman muunnellussa muodossaan.

 

Samasta aiheesta myös aiemmin Kuuntelen Sinua -palvelun blogeissa mm. Läsnäolosta läsnäolevaksi kuuntelijaksi  sekä Jokainen tarvitsee kuuntelijaa

 

Kuva: Rod Sot