Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat kuuntelijaa, oli äidilläni tapana sanoa. Olen itsekin huomannut, että alkaessani sanoittaa jotain ajatustani, kokemustani tai tuntemustani jollekulle, toisella ihmisellä on saattanut olla samanlaisia kokemuksia. Tunne siitä, että joku ymmärtää tai on kokenut jotain samanlaista on helpottava. En olekaan yksin ajatusteni kanssa!

 

Toisinaan voi olla vaikeaa löytää henkilö, jolle olisi käynyt samalla tavalla kuin itselle. Silti kokemuksen tai ajatuksen jakaminen voi olla hyödyllistä. Toisilta voi saada vahvistusta omiin näkemyksiinsä tai kokemuksiinsa. Heiltä voi myös saada kommentteja, jotka luovat suhteellisuudentajua asiaan. Olen nimittäin huomannut senkin, että jos yksin alkaa pyörittää jotain ajatusta päässään, voi se saada aivan turhan suuret mittasuhteet.

 

Mieltä vaivaavat toistuvat ajatukset voivat alkaa vaikuttaa arjen toimintoihin. Ihminen, jonka mieli pyörii jonkin asian ympärillä silloinkin, kun pitäisi keskittyä johonkin muuhun, on hajamielinen, poissaoleva tai tekee helpommin virheitä.

 

Jotkut asiat voivat olla sellaisia, ettei niitä uskalla jakaa kenen tahansa kanssa. Kuuntelijana toivon pystyväni olemaan henkilö, jolle voit luottamuksellisesti ja anonyymisti kertoa asiasta kuin asiasta. Kenties asian kertominen kuuntelijalle helpottaa sen jakamista jollekulle toiselle. Tai kenties asia ei enää vaivaa mieltä sen jälkeen yhtä paljon.

 

Elämäntilanteesta riippuen, suurista mieltä vaivaavista seikoista voi joutua puhumaan uudestaan ja uudestaan – eri näkökulmista ja ehkäpä eri ihmisten kanssa. Eri ihmiset voivat huomata asiassa uusia näkökulmia tai sanoittaa tilannetta eri tavoin, mikä voi tuoda oivalluksia.

 

Jotkin asiat voivat olla niin järkyttäviä, suututtavia tai turhauttavia, ettei tiedä minne purkaa pahaa oloaan. Kuuntelijalle voi purkaa sellaisiakin asioita. Kuuntelija ei kenties pysty tekemään asialle mitään, mikä voi myös olla turhauttavaa. Kuitenkin kertominen alkaa tuoda etäisyyttä itse asiaan ja tarjoaa harkinta-ajan äkkipikaisten tekojen välttämäiseksi. Joka kerta, kun muiston ottaa esiin muistivarastosta ja kertoo sen, siihen tulee etäisyyttä. Muistoon liittyvät voimakkaat tunteet alkavat hälvetä.

 

On myös tilanteita, jolloin olosuhteita on muutettava. Pelkkä ajatusten käsitteleminen ja oman suhtautumistavan muuttaminen voi tuoda helpotusta tiettyyn pisteeseen asti. Eräs tuttavani kertoi aikanaan saaneensa puhelun henkilöltä, joka ei tiennyt kenen kanssa keskustella: alaikäisellä soittajalla oli suhde huoltajansa uuden puolison kanssa. Tuttavani ei tuolloin lankapuhelimen aikaan voinut tietää, mistä numerosta puhelu tuli. Soittaja sai purettua huolensa ja kuuli sukulaiseni näkemyksen asiasta, mutta asia varmasti jäi vaivaamaan, mikäli tilanne ei muuttunut.

 

Jos tai kun mieltä painaa tuore rikosasia, on se parasta jakaa poliisin kanssa. Siihen liittyviä tunteita voi purkaa kuuntelijan kanssa. Samoin kuuntelijana voin ohjata soittajan niin sanotulle ammattiauttajalle, mikäli huomaan keskustelun aikana sellaiseen tarvetta. Olemme jokainen vastuussa omasta elämästämme. Soittajalle jää vastuu ottaa omat askeleet.

 

Mielelläni kuuntelen myös iloisia asioita. Ilon jakaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Kuuntelijana elän mukana iloissa sekä tuen ja kannustan kivikkoisellakin matkalla kohti seuraavaa askelta.

 

Kuuntelen Sinua